1. Indledning

I denne statistik belyses beskæftigelsen på det grønlandske arbejdsmarked. Den grønlandske beskæftigelsesstatistik er en statusopgørelse over, hvor mange personer (individer), der er beskæftiget mindst otte timer i løbet af én måned samt hvor mange personer, der gennemsnitligt er i beskæftigelse pr. måned i løbet af et år.

 

Beskæftigelsesstatistikken udarbejdes på baggrund af alle fastboende borgere i Grønland, der ultimo året er fyldt 15 år. I denne publikation præsenteres beskæftigelsen gennem perioden 2014-2018.

 

Den grønlandske beskæftigelsesstatistik udarbejdes så vidt muligt i henhold til retningslinjerne beskrevet af The International Labour Organisation (ILO), der er den internationale arbejdsorganisation under FN. Beskrivelse af ILO’s definition af beskæftigelse samt retningslinjer findes i afsnit 4.1.

 

Publikationen er opdelt i tre kapitler, der kan læses samlet eller hver for sig. I kapitel 2 præsenteres de centrale opgørelser fra beskæftigelsesregistret. Med fokus på såvel geografi som demografi giver analyserne i dette kapitel et bredt indblik i beskæftigelsesforholdet på det grønlandske arbejdsmarked.

 

Kildematerialet samt øvrigt datamateriale bag statistikken gennemgås i kapitel 3, mens retningslinjer, definition af beskæftigelse, metodebeskrivelse, fejlkilder m.m. gennemgås i kapitel 4.

 

Detaljerede elektroniske oplysninger om den grønlandske beskæftigelse gennem perioden 2008-2018 findes i Grønlands Statistikbank på hjemmesiden bank.stat.gl. Ved hjælp af Statistikbanken er det muligt at skræddersy tabeller ved at kombinere forskellige variable såsom alder, køn, bosted, fødested og uddannelsesniveau.

 

Revisioner i denne publikation

Beskæftigelsestallene i denne publikation samt i Grønlands Statistikbank kan afvige fra tidligere udgivelser, særligt for den branchefordelte beskæftigelse. Det skyldes ibrugtagningen af en ny branchenomenklatur som følge af, at Det Grønlandske Erhvervsregister (GER) pr. 1. januar 2018 overgik til Det Centrale Virksomhedsregister (CVR). Den nye branchenomenklatur, DB07 erstatter den tidligere branchenomenklatur, der i Grønland er omtalt som GB2000. Implementeringen af den nye branchenomenklatur, DB07 medfører, at beskæftigelsesstatistikken fremover offentliggøres på flere samt anderledes hovederhverv end tidligere. Implementeringen af DB07 er gennemført for alle år i beskæftigelsesstatistikken, 2008-2018.