Formål

Med familiestatistikken suppleres Grønlands Statistiks Befolkningsregister med et modul, der beskriver familietilhørsforhold. Modulet supplerer de eksisterende statistiske opgørelser på befolkningsområdet om henholdsvis personer og husstande. Familier kan beskrives med oplysninger fra de øvrige demografiske faktorer som adresser, fødested, alder, forældre og ægteskabelig status.  Særligt for familieoplysningerne findes:

 

1.    Et familieid, som er en entydig identifikation af en familie, som kan følges over tid. En enlig person har sin egen famileid, der ikke skiftes, så længe personen fortsat er enlig. En parfamilie bevarer sin familieid, så længe de samme to personer vedbliver med at udgøre en parfamilie. Hjemmeboende børn og unge har samme familieid som den/de voksne i familien.

1.    En familietype, som kan antage følgende værdier:

·         Gift

·         Samlevende

·         Samboende

·         Enlig

·         Ikke hjemmeboende barn

En status, som knytter sig til den enkelte persons placering i familien. Statusvariablen kan antage følgende værdier:

·         Gift

·         Samlevende

·         Samboende

·         Enlig

·         Hjemmeboende barn

·         Hjemmeboende ung

·         Ikke hjemmeboende barn

 

Befolkningsstatistikregisteret er fremover udgangspunkt for familiestatistikken.

 

Familiestatistikken kan senere udvides med yderligere opgørelser og analyser.  Ud fra familieregisteret er det eksempelvis muligt at lave familieopgørelser med særlig fokus på børn.

 

Familiestatikken kan kombineres med andre statistikker. Eksempelvis kan det være relevant at undersøge, hvor mange ikke-hjemmeboende børn, som er i familiepleje eller bor på social institution.

 

I mange tilfælde er det relevant at opgøre indkomster indenfor enheder, hvor personerne har fælles økonomi på de større udgiftsområder som husleje, vand, el, varme, forsikringer, mad mv. Denne enhed vil ofte være familien, hvorfor det kan være relevant at udarbejde statistikker om eksempelvis indkomst og sociale forhold på familieniveau.