Begreber

Geografiske inddelinger

Den 1. januar 2018 blev Qaasuitsup Kommunia delt i 2 kommuner. Da der fortsat er behov for opgørelser vedrørende kommuneinddelingen som gjaldt frem til 2009 anvender vi begrebet ’distrikter’, for disse områder. Befolkningsopgørelserne findes også endnu mere detaljeret, nemlig som beboede lokaliteter.

Tidligere opgjordes en gruppe: ’uden for den kommunale inddeling’ til hvilken henregnedes bl.a. civilbefolkningen i de forsvarsområder, der blev oprettet ved en dansk-amerikansk traktat i 1951, samt vejrstationer. Kangerlussuaq blev underlagt Sisimiut Kommune i 2001.

Statistikbankens tabeller viser den gældende geografiske inddeling – også tilbage i tid. Fx opgøres Kangerlussuaq som en del af Qeqqata Kommune, Sisimiut distrikt fra 1977 og frem.

Pr 1. August 2017 er der fortsat en del usikkerhed i afgrænsning mellem Bygd, Fåreavlersted, Station og flere andre lokalitetstyper. Befolkningsstatistikken medregner derfor alle disse som Bygd og i nogle tilfælde har adresseoplysningen ikke kunne bestemmes. Her opereres med begrebet ’andre lokaliteter’.

Asiaq’s lokalitetsregister ajourføres løbende, men oplysningerne skal anvendes af Folkeregistrene før Befolkningsstatistikregistret kan dem i brug.

 

Slægtsmæssig tilknytning

At være slægtsmæssigt tilknyttet Grønland defineres ved, at en eller begge forældre er født i Grønland.

 

Bruttoreproduktion (BRR)

Tallet for bruttoreproduktion (BRR) viser hvor mange levendefødte piger, der fødes pr. 1.000 Kvinder, i løbet af den reproduktive alder, der regnes fra 15 til 49 år, hvis disse kvinder føder i overensstemmelse med erfaringer i perioden for beregningerne, og ingen kvinder dør inden de fylder 50.

 

Forældre

I folkeregistrene findes der oplysninger om befolkningens juridiske forældre. Oplysningerne er dog mangelfulde i forhold til nyfødte, fordi ugifte fædre først skal anerkende faderskabet. Det samme gælder for personer født før 1960. I afsnittet om fødsler anvendes dog oplysninger om biologiske forældre.

 

Fødested

I de fleste opgørelser fordeles befolkningen efter fødested. Der anvendes to kategorier: Født i Grønland og født uden for Grønland. Der findes et mindre antal personer, for hvem fødested er uoplyst. I statistikken antages disse at være født uden for Grønland.

 

Generel fertilitetskvotient

Antal levendefødte pr. 1.000 kvinder i alderen 15-49 år.

 

Middelfolketal

Middelfolketallet er en tilnærmelse til det teoretiske begreb ‘gennemlevet tid’. Middelfolketallet er beregnet som et simpelt gennemsnit af to efterfølgende statusopgørelser.

 

Middellevetid

Målet angiver den gennemsnitlige resterende levetid for et individ i en bestemt alder under antagelse af, at dødeligheden i hver alder svarer til dødeligheden i den periode, for hvilken beregningerne er foretaget. Med middellevetiden menes oftest middellevetiden for en 0- årig.

 

Nettoreproduktion (NRR)

Det forventede antal levendefødte piger, der fødes i løbet af den reproduktive periode af en generation på 1.000 kvinder, der føder og dør i overensstemmelse med erfaringerne i perioden for beregningerne.

 

Samlet fertilitet (TFR)

Den samlede fertilitet (TFR) er et mål for hvor mange børn en ‘kunstig’ generation på 1.000 kvinder vil føde gennem deres fertile aldre (15-49 år), forudsat at ingen af disse kvinder dør inden de fylder 50 år, og forudsat at kvinderne føder børn i overensstemmelse med erfaringerne i perioden for beregningerne.

 

Spædbørnsdødelighed

Antal dødsfald i første leveår pr. 1.000 levendefødte.

 

Standardiserede kvotienter

Da forskellige fordelinger på alder i befolkninger, der skal sammenlignes, kan medføre misvisende resultater. Derfor forsøges de misvisende resultater elimineret ved at vælge den samme aldersfordeling for befolkningerne. For at formindske indflydelsen fra tilfældige variationer over kalenderåret er beregningerne foretaget for en 5-års periode under et.

 

Summarisk fertilitetskvotient

Antal levendefødte pr. 1.000 indbyggere.

 

Summarisk dødskvotient

Antal døde pr. 1.000 indbyggere.