Metode

Undersøgelsen af den grønlandske erhvervsstruktur omfatter ikke virksomheder indenfor de offentlige brancher, som er anført i oversigt 1 nedenfor.

 

Oversigt 3. Ikke-inkluderede offentlige brancher

Branchekode

Branchebetegnelse

75

Offentlig administration, forsvar og socialforsikring

75.1

Offentlig administration

75.11.00

Generelle offentlige tjenester

75.12.00

Offentlig administration af sundhedsvæsen, undervisning og sociale forhold

75.13.00

Offentlig administration vedrørende erhverv, infrastruktur mv.

75.14.00

Offentlige tjenesteydelser til hjælp og kontrol af den offentlige virksomhed

 

 

75.2

Tjenesteydelser for samfundet som helhed

75.21.00

Udenrigsanliggender

75.23.10

Domstole

75.23.20

Fængselsvæsen

75.24.00

Politiet

75.25.00

Brandvæsen og redningskorps

75.30.00

Socialforsikring

 

 

GER-registeret er dynamisk og ændres hver dag, alt efter hvilke nye informationer der kommer til skattestyrelsen. Det kan ske at årsregnskaber indleveres flere år for sent, eller at et virksomhed meldes lukket med flere års forsinkelse, eller omvendt registreres med flere års forsinkelse. Det betyder derfor at en ny opgørelse ikke er sammenlignelig med andre tidligere opgørelser.

 

Det grønlandske erhvervsregister, GER, der indtil september 2017 blev drevet af Skattestyrelsen, udgør grundlaget for at beskrive erhvervsstrukturen. Med henblik på at validere et udtræk af juridiske enheder fra GER er dette datasæt samkørt med beskæftigelsesstatistikkens virksomhedsregister, således at kun de reelt økonomisk aktive virksomheder medtages i opgørelsen. Statistikken medtager alle virksomheder uanset omfanget af deres økonomiske aktivitet. Erhvervsstatistikken benytter den brancheklassificering, der er sket ved virksomhedens tilmelding til GER

 

De årlige selvangivelser (S31) indeholder oplysninger om personlige indkomstforhold, herunder oplysninger om eventuelt overskud (eller underskud) i egen virksomhed. Personer med egen virksomhed kan for en dels vedkommende knyttes til et GER-nummer via den ansvarlige indehavers cpr-nummer.

Hvis der i S31 er opgivet et GER-nummer med fejl i, men indberettet et over- eller underskud i virksomheden, henføres virksomheden til kategorien "Uoplyst". Personer med overskud i egen virksomhed, der har fejlagtigt anført et offentligt branchekode i S31, er ikke medtaget i statistikken.

 

Fra og med 2014 er ”løn” fra indhandling nettoopgjort – dvs. de estimerede omkostninger er fratrukket – mens ”løn” fra indhandling frem til og med 2013 var sidestillet med indhandlingsbeløbet og derved var bruttoopgjort.  Dette databrud betyder, at sammenligninger af lønsummer over tid skal foretages med varsomhed – særligt indenfor brancherne Fiskeri samt Handel og reparationsvirksomhed. Dette betyder endvidere, at lønsummerne er mere retvisende fra og med 2014. For en mere udførlig beskrivelse af metodeændringen henvises til Afsnit 2.3.3 i seneste beskæftigelsespublikation.

 

Personer med overskud i egen virksomhed, der ikke kan identificeres via et GER-nummer, men som har haft indhandling, identificeres via et udtræk af erhvervsfangerregisteret som fangere og altså som indehavere af enkeltmandsvirksomheder. Er personen imidlertid død i løbet af tællingsåret, udgår denne af opgørelsen. Det skal bemærkes, at der for hvert tællings år er en større gruppe, der indberetter værdi af indhandling til Skattestyrelsen, men som ikke har erhvervsfangerbevis. Det drejer sig om 400 til 700 personer pr. år. Disse personer tælles ikke med i statistikken.

 

Virksomheder, der ikke kan findes via de nævnte kilder, betragtes i denne statistik som uidentificerede.

 

I denne publikation sidestilles enkeltmandsvirksomhedernes overskud i egen virksomhed med arbejdsgivernes udbetaling af A-indkomst, idet fællesbetegnelsen lønsum anvendes i opgørelserne som et udtryk for omfanget af virksomhedens aktivitet og størrelse.

 

Erhvervsstatistikken tæller juridiske enheder. En juridisk enhed kan bestå af en eller flere driftsenheder, der fx kan være forskellige filialer eller dele af virksomhedens organisation. En brancheinddeling foretaget på juridisk niveau kan være upræcis, da virksomheden kan brede sig over flere typer af aktiviteter, der ikke nødvendigvis hører til samme branche. Imidlertid muliggør valideringsgrundlaget ikke statistik på driftsenhedsniveau, da der ikke til de enkelte lønudbetalinger er knyttet et D-nr., men kun et GER-nummer. Statistikken er derfor nødt til at henholde sig til den branche, der er knyttet til GER-nummeret. Endskønt den juridiske enheds brancheklassifikation følger den aktivitet i virksomheden, der skaber den største værditilvækst, eller den branche, som slutproduktet giver anledning til, medfører statistik på juridisk enhedsniveau alt andet lige en større grovhed i beskrivelsen.