Datagrundlag

Der er brugt følgende datakilder:

 

·         Uddannelsesdepartementet register over efterskoleelever i Grønland.

·         Sprogcentrets register over efterskoleelever i Danmark.

·         Grønlands Statistiks befolkningsregister.

 

Data for de grønlandske efterskoler findes fra skolernes opstart. Villads Villadsen efterskole åbnede i skoleåret 2009/2010 og efterskolen i Maniitsoq i skoleåret 2011/2012. Der er ikke data for gennemførte og afbrudte forløb på danske efterskoler før skoleåret 2010/2011, og derfor starter opgørelsen over forløb på de danske skoler ved dette skoleår.

 

Metode

De relevante registrerede efterskoleforløb inddeles efter påbegyndte, afbrudte og gennemførte i løbet af skoleåret. En elev kan have mere end et forløb i løbet af et skoleår, da eleven ved et afbrud på én skole kan påbegynde et nyt ophold på en anden efterskole.

Alle aldre er opgjort ved udgangen af året, og inddeles i under 16 år, 16 år, 17 år og over 17 år. Ud fra Grønlands Statistiks befolkningsregister får elever tilknyttet en hjemby, som er den nyeste observation inden skolestart. De elever, der ikke optræder i befolkningsregisteret inden skolestart bliver enten registreret ved den grønlandske efterskole eller som uoplyst, hvis de går på en dansk efterskole.

Eleverne som er påbegyndt et efterskoleophold bliver også opgjort i forhold til antallet af personer i fødselsårgangen. Årgangen er opgjort på baggrund af befolkningsregisteret primo det år de fylder 14 år. Det skyldes, at de yngste efterskoleelever starter det år de fylder 15 år, og da efterskoleelever og studerende udenfor Grønland ikke indgår i befolkningsregisteret.

 

Opgørelse

Eleverne inddeles efter status ultimo skoleåret, skoleår, efterskole, køn, alder og hjemby.

Derudover opgøres antallet af elever pr. fødselsår som er påbegyndt/gennemført efterskoleopholdet.

 

Begrænsninger og faldgruber

En elev kan have mere end et forløb i løbet af et skoleår, da eleven ved et afbrud på én skole kan påbegynde et nyt ophold på en anden efterskole.

Tallene i statistikbanken opgjort på fødselsårgang vil ændre sig hvert år, hvis flere personer fra årgangen efterfølgende starter på efterskole.