3. Kildemateriale

Beskæftigelsesstatistikken udarbejdes på baggrund af en række kilder, der bearbejdes og sammenstykkes til et samlet og fuldt dækkende register over beskæftigelsen på det grønlandske arbejdsmarked. I dette kapitel gives en introduktion til de enkelte kilder bag statistikken.

 

Månedsspecifikationer

Beskæftigelsesstatistikkens kildemateriale er de såkaldte månedsspecifikationer, der stammer fra arbejdsgivernes månedlige indberetninger til Skattestyrelsen. I månedsspecifikationerne fordeles løn og skat fra virksomhederne på de enkelte ansatte.

 

Personorienteret indkomstregister

Ovenstående kilder dækker imidlertid ikke alle personer i beskæftigelse. Således mangler bl.a. de selvstændigt erhvervsdrivende. Den manglende beskæftigelse, som ikke indgår i månedsspecifikationerne, imputeres fra oplysninger om A-indkomst, indhandling og resultat af egen virksomhed fra Grønlands Statistiks personorienterede indkomstregister, der dannes til indkomststatistikken på baggrund af Skattestyrelsens ligningsmateriale baseret på de årlige selvangivelser.

 

Kommunale udbetalinger af indkomsterstattende ydelser

Med baggrund i det fællesoffentlige lønsystem, findes de kommunale udbetalinger af indkomst-erstattende ydelser. Disse ydelser er alderspension, førtidspension, tjenestemandspension og arbejdsmarkedsydelse. Disse ydelser fratrækkes i månedsspecifikationerne.

 

Det Centrale Virksomhedsregister

Ved hjælp af Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) er det muligt at knytte brancheoplysninger på de enkelte virksomheder, og dermed fordele beskæftigelsen på erhvervskategorier. I CVR er hver registreret virksomhed tildelt en branche ud fra virksomhedens primære aktivitet. De enkelte brancheoplysninger tildeles i henhold til Dansk Branchenomenklatur (DB07).

 

Brancheinddelingen modificeres en anelse i beskæftigelsesstatistikken. Således flugter beskæftigelsesstatistikkens hovederhverv ikke fuldstændig med brancheinddelingen i CVR. Motivationen bag denne modifikation er, at flere større virksomheder – særligt med tilknytning til fiskeri, som direkte eller indirekte har aktivitet indenfor fiskeriet – er registreret under andre brancher i CVR. Dette forhold ville – uden modifikation – betyde, at beskæftigelsen i enkelte brancher – særligt indenfor fiskeriet – blev undervurderet, mens beskæftigelsen i andre brancher – primært indenfor handel og industri – omvendt blev overvurderet.

 

Branchemodifikationen er fortaget således, at enkelte virksomheder omplaceres efter deres brancherelation. Det betyder, at hovederhvervet Fiskeri og fiskerirelateret industri og handel foruden fiskere også inkluderer virksomheder med aktivitet indenfor forarbejdning og handel med fisk og fiskeprodukter. Tilsvarende omfatter hovederhvervet Landbrug, skovbrug og relateret industri ligeledes virksomheder med aktivitet indenfor slagtning af landbrugsdyr. Endelig består hovederhvervet Råstofindvinding foruden virksomheder med aktivitet indenfor minedrift, også af virksomheder med direkte råstofrelateret aktivitet som eksempelvis geologiske undersøgelser.

 

Helt konkret udføres branchemodifikationen efter følgende plan, hvor virksomhederne flyttes på baggrund af deres branchekode (DB07) eller på baggrund af deres CVR-nummer.

 

Branchemodifikation, tildeling af nyt hovederhverv

DB07
branchekode

CVR-nummer
Virksomhed

Rykker fra
hovederhverv

Rykker til
hovederhverv

10.11.90

-

Fremstillingsvirksomhed

Fiskeri og fiskerirelateret
industri og handel

10.20.10

-

Fremstillingsvirksomhed

Fiskeri og fiskerirelateret
industri og handel

10.20.20

-

Fremstillingsvirksomhed

Fiskeri og fiskerirelateret
industri og handel

46.38.10

-

Engroshandel og detailhandel

Fiskeri og fiskerirelateret
industri og handel

71.12.40

-

Liberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelser

Råstofindvinding

-

18534975
Neqi

Fremstillingsvirksomhed

Landbrug, skovbrug
og relateret industri

-

25025490
Isortoq Rensdyrstation

Fremstillingsvirksomhed

Landbrug, skovbrug
og relateret industri

 

Befolkningsregister

Den fastboende befolkning, der er statistikkens analysegrundlag, afgrænses ved hjælp af Grønlands Statistiks befolkningsregister. Registret anvendes endvidere til at knytte demografiske oplysninger – såsom bopæl, alder og køn – på beskæftigelsen. Alle demografiske oplysninger opgøres ultimo året. Alder udregnes ultimo forrige måned, så pensionsalderen udregnes korrekt.

 

Uddannelsesregister

Statistikkens uddannelsesoplysninger stammer fra Grønlands Statistiks register over højest fuldførte uddannelser (HFU), der opgøres ultimo året. Inddelingen i uddannelsesgrupper foretages med udgangspunkt i ISCED11-uddannelsesnomenklatur, der aggregeres til fem uddannelsesniveauer med Folkeskole som det laveste niveau og Videregående uddannelse som det højeste. Der foretages endvidere en underopdeling af gruppen Erhvervsuddannelser på syv undervisningssektorer. For yderligere information omkring uddannelse og undervisningssektorer henvises til metodebeskrivelsen i seneste publikation af befolkningens uddannelsesprofil.

 

Barsel

Dem som får barselsdagpenge udtrækkes af det fællesoffentlige lønsystem.

I de 3 måneder før barsel, findes den beskæftigelse i månedsspecifikationer hvor indkomsten er størst. Denne beskæftigelse er branchen i barselsperioden.