Fåreavl

Fåreavlen drives primært i det sydlige Grønland. Der findes cirka 50 registrerede fåreavlere. Mere end halvdelen af avlerne holder til i Narsaq distrikt. Resten fordeler sig primært i Nanortalik og Qaqortoq distrikt. Fåreholderstederne drives fortrinsvis af enkelte familier.

Fåreavl har udviklet sig fra ekstensiv til intensiv produktion. Gennem årene er der investeret kraftigt i udbygningen af infrastrukturen i fåreholderdistriktet. Der er opført moderne driftsbygninger, og produktionen af grovfoder er øget for at sikre forsyningen gennem strenge vintre.

 

Figur 1

Fåreavlere efter besætningens størrelse

Kilde: Departement for Fiskeri, Fangst og Landbrug

 

Ved udgangen af 2007 havde tre bedrifter mindre end 100 moderfår. De mindre bedrifter udgør en konstant andel af det samlede antal bedrifter. De store bedrifter med mere end 500 moderfår er steget i betydning, jævnfør Figur 1 og Tabel 1.

Grønlands Hjemmestyre/Selvstyre yder tilskud til indhandling samt etableringsstøtte til fåreavlere. Siden 2004 har hjemmestyret ydet tilskud til drift af slagterierne. I en rapport fra 2004 om nødvendige landbrugspolitiske tiltag skønnes det, at rentabiliteten i slagterierne opnås ved indhandling af 25-26.000 slagtelam årligt.

Produktionen af lammekød har været stigende, men er faldet lidt i 2008. Lammekødet afsættes først og fremmest på hjemmemarkedet. Den samlede produktion af lammekød fremgår af Figur 2 og Tabel 2.

 

Figur 2

Produktion af lammekød

Kilde: Departement for Fiskeri, Fangst og Landbrug

 

Link

Se oplysninger om fåreholdere på denne hjemmeside: www.nunalerineq.gl.