Indledning

Nærværende publikation beskriver modtagerne af sociale ydelser og de udbetalte beløb.

 

Opgørelsen af antallet af førtidspensionister og alderspensionister er ændret i forhold til seneste udgivelse. Personer medtælles således kun i antallet af pensionister i alt, hvis de har modtaget grundbeløbet eller reduceret grundbeløb (lommepenge). Personer der alene modtagere en eller flere af ydelserne børnetillæg, personligt tillæg og rådighedsbestemt tillæg medregnes ikke under henholdsvis alderspensionister og førtidspensionister i alt.

 

Primær fokus på indkomsterstattende ydelser

I publikationen er der fokuseret på sociale ydelser, der kompenserer helt eller delvist for fravær af arbejdsindkomst. Disse ydelser gives, når indkomsten bortfalder, hvad enten dette skyldes arbejdsløshed, sygdom, alderdom eller andet. Nedenstående oversigt indeholder de typer af ydelser, der behandles i publikationen:

 

·         Offentlig hjælp

·         Arbejdsmarkedsydelse ved ledighed, hjemsendelse og sygdom

·         Dagpenge ved barsel m.v.

·         Førtidspension

·         Alderspension

 

Publikationens struktur

Publikationen indledes med et overblik over omfanget af de sociale ydelser, dels i antal modtagere, dels i udbetalte beløb, og deres geografiske fordeling (afsnit 2).

 

Der er en række forskelle mellem de typer af ydelser, der skal erstatte bortfalden indkomst. Lovgrundlaget og kriterierne for tildeling m.v. er detaljeret beskrevet for hver enkelt type af ydelse (afsnit 3).

 

Opgørelserne er dannet på baggrund af udtræk af data fra de kommunale it-sy­stemer: Der redegøres afslutningsvis for datagrundlaget og databehandlingen samt metodiske problemstillinger (afsnit 4 og 5).

 

Statistikbanken

I statistikbanken er der mulighed for at lave særudtræk af socialstatistikken ved at kombinere variable som distrikt, ydelsestype, aldersinterval, køn, år samt opgørelsesform (antal modtagere eller udbetalte beløb).

 

En grønlandsk (http://bank.stat.gl/SON002) dansk (http://bank.stat.gl/SOD002) og engelsk (http://bank.stat.gl/SOE002)