Indledning

I nærværende publikation opgøres antallet af alders- og førtidspensionister i december måned i årene 2017-2020.

 

Publikationens struktur

I publikationens kapitel 2 opridses hovedtallene samt fordelingen af lovhjemmel for alders- og førtidspensionister.

 

I kapitel 3 er der fokus på pensionisternes køn, alder og bopæl. Desuden er der fokus på om pensionisterne modtager pension som enlig eller par, eller om vedkommende bor på alderdomshjem eller anden social døgninstitution.

 

I kapitel 4 fokuseres på til- og afgang fra gruppen af pensionister i forhold til nærmest foregående år.

 

Kapitel 5 belyser fordelingen af grundpension og tillægspension for alderspensionister.

 

I kapitel 6 opridses lovgrundlaget og kriterierne for tildeling af offentlige pensioner. Fra 1. januar 2016 er alderspensionen ændret. Den vigtigste ændring er, at der er indført et grundbeløb, der er uafhængigt af samlevers indkomst, men ikke af egen biindtægt. Pr. 1. juli 2016 trådte førtidspensionsreformen i kraft. Alle førtidspensionisters erhvervsevne skal vurderes hvert femte år. Pensionen gives efter personens erhvervsevne og er opdelt i højeste, mellemste og laveste sats.

Fra 1.januar 2017 er aldersgrænsen for alderspension hævet fra 65 til 66 år.

 

Dette betyder, at det nedre aldersinterval i statistiktabellerne for alderspensionister er 65-69 år for 2011-16, og 66-69 år for 2017-2020. Dette interval er under et benævnt “Yngre end 70 år”.

 

Ligeledes optræder nu for førtidspensionister aldersgruppen “65+”, der for 2017-2020 kun omfatter personer på præcis 65 år .

 

Statistikken er dannet på baggrund af udtræk af data fra pensions-særmodul i de kommunale it-systemer, samt Grønlands Statistiks befolkningsregister. I kapitel 7 redegøres der for datagrundlaget og databehandlingen samt metodiske problemstillinger.