Formål

Formålet med denne statistik er at måle andelen af folkeskolens afgangselever, som fortsætter i og gennemfører en ungdomsuddannelse indenfor 1-10 år.

 

Datagrundlag

Statistikken er lavet på baggrund af de eksisterende statistikbankregistre over gennemførte uddannelsesforløb, påbegyndte uddannelsesforløb og aktive studerende. Statistikken er lavet med udgangspunkt i folkeskolens afgangselever registreret i registreret med folkeskolens afgangskarakterer.

 

Metode

Folkeskolens afgangselever, sammenkøres for de efterfølgende 1-10 år efter afgangsprøven med registrene over påbegyndte uddannelsesforløb, gennemførte uddannelsesforløb og aktive studerende.

 

For hvert år får eleverne en status, der angiver, om de er aktive på en uddannelse eller om de har gennemført uddannelsen i ét af de forudgående kalenderår. Eleverne som har påbegyndt en uddannelse, men ikke er registreret som værende aktive eller har gennemført uddannelsen, får statussen ”afbrudt”.  De elever, som ikke er påbegyndt en uddannelse efter folkeskolen, får statussen ”ej påbegyndt”.

 

Statustidspunkt

Angiver det antal år efter folkeskolen, hvor uddannelsesstatus opgøres pr. 31. december.

 

Uddannelsesniveau

Uddannelsesniveauet klassificeres efter International Standard Classification of Education (ISCED) 2011. Grønlands Statistik har udgivet en uddannelsesnomenklatur, der gør det muligt at se præcis, hvilke uddannelser, der indgår i et givet uddannelsesområde eller ISCED-kategori. Nomenklaturen kan findes på ww.stat.gl under Uddannelse. Klik på den seneste publikation og derefter på Metode.

 

Uddannelsesstatus

Angiver personens uddannelsesstatus ultimo året på det valgte statustidspunkt. Uddannelsesstatussen er opgjort i følgende rækkefølge:

1.      aktiv i uddannelse

2.      gennemført uddannelse

3.      afbrudt uddannelse

4.      ej påbegyndt uddannelse

 

Opgørelse

Statistikken over overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelse opgøres som antallet af personer, som er aktiv, har gennemført, afbrudt eller ikke er påbegyndt en uddannelse 1-10 år efter at de har taget folkeskolens afgangsprøve.

 

Tabellerne opgøres efter påbegyndt uddannelsesniveau, folkeskole og køn.

 

Begrænsninger og faldgruber

Statistikken tager udgangspunkt i personer, som har taget mindst én af folkeskolens afgangsprøver. De elever, som ikke har taget folkeskolens afgangsprøve herhjemme, fx elever i specialklassen, eller elever som tager 10. klasse på fx dansk efterskole, indgår ikke i statistikken. De personer, som efterfølgende flytter fra Grønland og tager en uddannelse udenom det grønlandske uddannelsesstøttesystem, vil indgå med statussen ”ej påbegyndt uddannelse”.

 

I statussen ”afbrudt” indgår også studerende under orlov.