Produktionserhverv

Produktionserhvervene omfatter virksomheder beskæftiget med landbrug, jagt, fiskeri, råstofudvinding, bygge- og anlægsvirksomhed samt industri. Energistatistikkens erhvervsmæssige fordeling af virksomheder er baseret på det grønlandske erhvervsregister (GER). Ifølge GER er Royal Greenland og lignende virksomheder registreret under engroshandel med fisk og fiskeprodukter, idet størsteparten af Royal Greenlands værditilvækst sker via denne aktivitet. I energistatistikken registreres Royal Greenland og lignende virksomheder imidlertid som en fremstillingsvirksomhed, da størsteparten af Royal Greenlands energiforbrug sker på fabrikkerne. Energiforbruget på trawlere registreres under fiskeri og servicevirk. ifm. fiskeri, mens energiforbruget på fabrikkerne registreres under fremstillingsvirksomhed. Begge brancher hører under produktionserhverv.

 

Sektoren produktionserhverv er stor og energiintensiv. I 2014 udgjorde sektorens energiforbrug 2.371 TJ. Det svarer til et fald på 9,9 pct. Faldet i energiforbruget er overvejende sket inden for råstofindvinding.

 

Figur 11. Energiforbrug i produktionserhverv 2014

 

Branchen fiskeri og servicevirk. ifm. fiskeri lægger beslag på 76 pct. af det samlede energiforbrug. Fremstillingsvirksomhed forbruger 15 pct. af energien, mens bygge- og anlægsvirksomhed og råstofudvinding i 2014 henholdsvis anvender 8 pct. og 1 pct. af energiforbruget. Aktiviteter indenfor råstofudvinding er dermed reduceret med 90,2 pct. i forhold til 2013.

 

Energiforbruget i fremstillingsvirksomheder omfatter Royal Greenlands og lignende virksomheders forbrug på fabrikkerne, mens energiforbruget på trawlere er medtaget under fiskeri og servicevirk. ifm. fiskeri.